Jeżeli ktoś z Was lubi czekoladę czekoladę ,,Złoty kasztanek" Wawela to polecam to oto ciasto. Bardzo proste w przygotowania a kuszące Nas połączeniem orzeźwiającej w smaku cytryny i czekolady. Przepis wyszperany na WŻ.
Biszkopt:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek cytrynowy
1 łyżeczka kurkumy
szczypta soli
Wierzch:
1/2 łyżki żelatyny rozpuszczona w 8 łyżkach wrzącej wody
600 ml śmietany kremówki 36%
2 czekolady "Złoty kasztanek"
1 czekolada łaciata lub po połowie mlecznej i białej
starta skórka z 1/4 cytryny (u mnie z 1/2 cytryny)
1 łyżka cukru pudru
Jaja ubić na puszystą masę ze szczyptą soli, dodawać cukier kryształ zmieszany z cukrem waniliowym. Mąkę zmieszać w osobnej misce z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy. Na koniec dodać olejek cytrynowy i kurkumę. Wylać na blaszkę o wymiarach 35 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 st. C przez ok 20-30 min. Czekoladę kasztankową rozdrobnić w malakserze lub pokroić nożem. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodać wystudzoną żelatynę i podzielić na dwie części. Do jednej masy wsypać łyżkę cukru pudru i startą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać. Do drugiej części masy wsypać rozdrobnioną czekoladę i wymieszać. Tak powstałą masę wyłożyć na biszkopt, a następnie przykryć drugą masą. Łaciatą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta. Przed podaniem schłodzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Bardzo smacznie się prezentuje ,a czekolady niestety nigdy nie jadłam,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ciacho:)
OdpowiedzUsuń