To ciasto jest po prostu obłędne. Dwa bakaliowe blaty przełożone kremem na bazie soku brzoskwiniowego a do tego delicje. Całości dopełniają brzoskwinie i galaretka. Ciasto grzechu warte. Przepis dostałam od siostry.
Ciasto:
8 białek
20 dag cukru
3 żółtka
10 dag orzechów siekanych
10 dag orzechów mielonych
10 dag wiórek kokosowych
10 dag rodzynek
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i żółtka, utrzeć. Dodać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki w 175 st. C piec 25-30 minut.
Krem:
1 puszka brzoskwiń
1 i 1/2 kostki masła śmietankowego
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe na 1/2 l mleka bez cukru
3/4 szklanki wody
1 łyżka mąki
5 żółtek
Dodatkowo:
ciastka delicje
kawa
spirytus
2 galaretki brzoskwiniowe
Odlać sok z brzoskwiń i zagotować z 3 łyżkami cukru. 2 budynie rozrobić w wodzie z mąką i żółtkami, wlać na gotujący się sok brzoskwiniowy i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzony budyń-utrzeć. Na dno blaszki wkładamy placek na niego wykładamy połowę kremu, na to ciastka delicje namoczone w kawie wymieszanej ze spirytusem, następnie drugą połowę masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta i układamy brzoskwinie. Zalewamy tężejącą galaretką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
bardzo fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjni, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho!
OdpowiedzUsuń