Bardzo szybkie ciasto. W sam raz dla niespodziewanych gości. Robi się je błyskawicznie, czas pieczenia jest jednak trochę długi. Ale naprawdę warto zrobić to ciasto. Idealne do herbaty. Przepis pochodzi z książki ,, 1000 klasycznych ciast i ciasteczek" Wendy Hobson.
225 g miękkiego masła albo margaryny
450 g cukru
4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
aromat cytrynowy
aromat waniliowy
Ucieramy masło lub margarynę z cukrem, a potem mieszamy z żółtkami. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia na przemian z mlekiem. Łączymy z aromatami cytrynowym i waniliowym. Ubijamy białka na sztywną pianę, a potem dodajemy do ciasta. Nakładamy do natłuszczonej podłużnej formy. Pieczemy ciasto przez 1 i 1/4 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st. C, aż delikatnie zbrązowieje.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz