środa, 9 kwietnia 2014

Frykadelki z brokułami

Frykadelki to nic innego jak mięso mielone nadziane jakimś dodatkiem. U mnie jest to brokuł. Frykadelki są naprawdę pyszne. Można je podać z sezonową surówką i pieczonymi ziemniakami lub z tym co Wam najbardziej smakuje. Przepis wyrwany z ,,Życia na Gorąco" .



60 dag mielonego mięsa
2 łyżki posiekanych ziół (tymianek, bazylia, estragon)
3 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
15 dag brokułów


Mielone mięso przełożyć do miski. Dodać posiekane zioła. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać, dodać do mięsa.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przyprawić na pikantnie solą i białym pieprzem. Brokuły oczyścić, podzielić na małe różyczki, gotować kilka minut w lekko osolonym wrzątku na małym ogniu. Odcedzić, dobrze osączyć na sitku. Z masy mięsnej uformować małe frykadelki do środka każdego włożyć różyczkę brokuła, ponownie uformować frykadelki. Mocno rozgrzać olej na patelni, smarzyć na nim frykadelki 12 minut ze wszystkich stron na średnim ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...