czwartek, 10 kwietnia 2014

Gofry drożdżowe

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na gofry drożdżowe, które naprawdę przypadły mi do gustu. Wyśmienite posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem komponują się idealnie z nutką cytryny. Naprawdę warte wypróbowania. Przepis z książki ,, Wyśmienite placki, naleśniki, gofry".







21 g drożdży
375 g mąki
75 g cukru
150 g miękkiego masła
4 jajka
75 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
skórka starta z 1/4 cytryny (u mnie z 1/2)


Drożdże wymieszać z niewielką ilością letniej wody, jedną łyżką mąki oraz łyżeczką cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Z reszty mąki, masła, cukru, jajek, śmietany, soli i skórki z cytryny ukręcić ciasto ( jest gęste). Dodać wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia ( ciasto niewiele urośnie). W posmarowanej tłuszczem gofrownicy upiec złotobrązowe gofry.


I łabędź, który już dawno się u nas pojawił




1 komentarz:

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...