Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na gofry drożdżowe, które naprawdę przypadły mi do gustu. Wyśmienite posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem komponują się idealnie z nutką cytryny. Naprawdę warte wypróbowania. Przepis z książki ,, Wyśmienite placki, naleśniki, gofry".
21 g drożdży
375 g mąki
75 g cukru
150 g miękkiego masła
4 jajka
75 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
skórka starta z 1/4 cytryny (u mnie z 1/2)
Drożdże wymieszać z niewielką ilością letniej wody, jedną łyżką mąki oraz łyżeczką cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Z reszty mąki, masła, cukru, jajek, śmietany, soli i skórki z cytryny ukręcić ciasto ( jest gęste). Dodać wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia ( ciasto niewiele urośnie). W posmarowanej tłuszczem gofrownicy upiec złotobrązowe gofry.
I łabędź, który już dawno się u nas pojawił
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Przepis podkradam i wykorzystam na deser :)
OdpowiedzUsuń