Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto z ajerkoniakiem, więc jeżeli ktoś go lubi to naprawdę wart jest wypróbowania. Sernik jest lekki , kremowy i z dodatkiem płatków migdałowych, które przyjemnie chrupią. Niestety jest tylko dla dorosłych. Przepis z ,, Soli i Pieprzu" nr. 6/2007.
Ciasto serowe:
200 g zmielonego półtłustego twarogu
100 ml oleju
1 jajko
100 g cukru
1 cukier waniliowy
350 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
Masa serowa:
7 jajek
sól
1 kg twarożku śmietankowego
400 ml ajerkoniaku
1 budyń waniliowy
200 g cukru
125 g płatków migdałowych
Ciasto: ser włożyć do miski, dodać olej, jajko, cukier i cukier waniliowy, zmiksować. Na masę serową przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrobić ciasto. Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. Masa serowa: oddzielić białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Żółtka najpierw delikatnie wymieszać z twarożkiem, następnie z ajerkoniakiem. Wsypać budyń waniliowy w proszku oraz cukier, ponownie wymieszać (ostrożnie). Masę posypać płatkami migdałów, wyłożyć pianę z białek, delikatnie wymieszać. Na stolnicy posypanej mąką ciasto rozwałkować na prostokąt, przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyłożyć masę serową. Placek piec około 60 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń