50 dag mąki
25 dag cukru
25 dag miodu
30 ml wódki
2 jajka
czubata łyżka masła
łyżeczka zmielonych razem goździków i cynamonu
2 łyżki kakao
łyżeczka sody
15 dag suszonych śliwek
10 dag rodzynek
Ponadto:
50 ml kawy rozpuszczalnej
100 ml wódki
czekolada lub polewa czekoladowa
powidła śliwkowe
Śliwki namoczyć,osączyć i pokroić. Miód z cukrem i przyprawami rozpuścić w rondelku. Dodać masło, przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, przełożyć do wysmarowanej masłem prostokątnej formy i piec 60 minut w 200 st. C. Ostudzić, wyjąć z formy, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć. Po tygodniu ponakłuwać wykałaczką i nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Zawinąć i odłożyć. Po tygodniu przekroić, nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami i złączyć części. Polać piernik polewą, a gdy zastygnie, zawinąć w folię i odłożyć na kolejny tydzień.
Znam i piekę od kilku lat, jest obłędny:)
OdpowiedzUsuń