Zebra to ciasto ponadczasowe, chyba wszyscy je dobrze znamy i lubimy. Mój przepis jest stary, pochodzi jeszcze z lat osiemdziesiątych. Był w starym, już rozpadającym się zeszycie mamy. Pamiętam, że kiedyś robiła go z oranżadą ze szklanej butelki, dziś już takich nie ma. A jaki miała smak. Ach te wspomnienia.
5 jajek
2,5 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 szklanka oranżady
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna dodać cukier i żółtka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej, oranżadę i wszystko wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką blachy wlewać na przemian po łyżce białe i ciemne ciasto. Piec w 175 st. C.
piątek, 15 stycznia 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Dobre na każdą okazję i zawsze smakuje:)ale z oranżadą jeszcze nie robiła:)
OdpowiedzUsuń