czwartek, 31 marca 2016

Babka czekoladowa

Oto jedna z moich ulubionych babek - czekoladowa. Bardzo prosta przy czym łatwo się ją robi.



5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 margaryna

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Margarynę roztopić. Pozostałe składniki ucierać po kolei, a na końcu dodać przestudzoną margarynę. Przelać do natłuszczonej i wysypanej formy. Piec w 175 st. C przez 50 minut. Dowolnie udekorować.

1 komentarz:

  1. Babka sama w sobie to pyszny wypiek.. Wersja czekoladowa to w ogóle obłęd! :)

    OdpowiedzUsuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...