Ekspresowy i bardzo smaczny murzynek. Idealny do kawy czy herbaty. Świetnie smakuje z polewą czekoladową (przepis od siostry) lub posypany cukrem pudrem.
2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1/2 przyprawy do piernika
Polewa czekoladowa:
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka margaryny
2 łyżki wody
1 żółtko
Wszystkie składniki wymieszać. Wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blachy. Piec około 1 godzinę. Polewa: w rondelku wymieszać cukier, kakao, margarynę i wodę. Gdy przestygnie wymieszać z żółtkiem. Polać ciasto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
idelne ciasto jak dla mnie, uwielbiam takie :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńale fajne i szybkie ciacho:)
OdpowiedzUsuń