Dziś przedstawiam Wam fenomenalnego kurczaka z warzywami. Przepis na niego mam od siostry a ona z książki z Podstaw Żywienia czy jakiejś takiej. Kurczak jest naprawdę pyszny, składniki na niego są proste ale ich połączenie jest znakomite. A zapach jaki unosi się po kuchni gdy go przygotowujemy mmm... boski. Zawszę robię z podwójnej porcji :)
270 g piersi z kurczaka
120 g marchewki
70 g selera
70 g pietruszki
100 g cebuli
1 ząbek czosnku
100 g zielonego groszku (może być mrożony)
mąka pszenna
ok. 1 szklanka bulionu lub wody
papryka słodka mielona
sól
pieprz
oliwa
Warzywa obrać i pokroić w słupki. Cebulę w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodając w połowie czosnek. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu dusić warzywa aby trochę zmiękły. Przełożyć do garnka. Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w grubszą kostkę lub paski, obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie z obydwu stron. Przełożyć do warzyw. Dodać również groszek, podlać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz