Rafaello - chyba wszystkim znane i powszechnie lubiane ciasto. Nie obędzie się na zjedzeniu jednego kawałka bo jest pyszne, rozpływające się w ustach. Słodycz przełamana jest odrobinkę przez dżem truskawkowy więc polecam kupić niskosłodzony a jeszcze lepiej użyć domowego. Przepis na nie mam już od wielu lat ale nie wiem od kogo pochodzi.
Biszkopt:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijając, następnie żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec na jasnozłoty kolor w 180 st. C.
Masa:
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 masło
2 szklanki mleka zagotować, 1 szklankę mleka wymieszać z 1 szklanką mąki i cukrem. Wlewać wolnym strumieniem do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Zimne zmiksować z masłem.
Ponadto:
80 g wiórków kokosowych
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
1/2 zapachu śmietankowego
dżem truskawkowy
Wiórki kokosowe smażyć z masłem, cukrem i zapachem śmietankowym na złoty kolor. Ostudzić.
Biszkopt przekroić na pół, dolną część posmarować dżemem i połową masy, przykryć drugim biszkoptem i posmarować pozostałą masą. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
sobota, 28 maja 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz