1,5 kg obranej i pozbawionej gniazd nasiennych cukinii
0,5 kg cebuli
2 szklanki cukru
szklanka octu
łyżeczka słodkiej papryki
kopiasta łyżeczka cayenne
łyżeczka pieprzu
400 g koncentratu pomidorowego
garść soli
Cukinię trzemy na grubych oczkach tarki, cebulę drobno kroimy. Całość przekładamy do garnka, zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin ( nie odciskamy). Po tym czasie warzywa stawiamy na palnik i gotujemy do momentu, aż zaczną się rozpadać. Następnie dodajemy cukier i ocet, gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy koncentrat, przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut. Zdejmujemy ketchup z ognia i za pomocą blendera ucieramy na gładki sos. Przelewamy do słoiczków. Pasteryzujemy 10 -15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz