Cukinię można wykorzystać nie tylko do wytrawnych dań ale też słodkich wypieków. Ciasto z jej dodatkiem jest naprawdę pyszne, a cukinia nie jest w nim wyczuwalna. Coś dla czekoholików, polecam bo naprawdę warto się na nie skusić. Przepis z gazety ,,Twoje Imperium".
30 dag młodej cukinii (najlepsza niezbyt duża)
15 dag gorzkiej czekolady
25 dag mąki pszennej
5 dag gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
10 dag masła w temperaturze pokojowej
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
Cukinię umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę pokroić w niezbyt drobną kostkę. W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Miksując dodawać jajka, potem stopniowo wsypywać mąkę, dokładnie wymieszać. Dodać cukinię i czekoladę, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w 180 st. C około40-50 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
piekłam kiedyś cukiniowe cisto czekoladowe, pyszne było!
OdpowiedzUsuń