środa, 14 marca 2012

Tort z mielonego mięsa

Nawet przez myśl mi nie przeszło, że wytrawny tort może być tak pyszny. Idealne ciasto z serkiem i szczypiorkiem a do tego mielone mięso pychota. Przepis z książki Tadeusza Barowicza ,,Najlepsze pikantne torty".




Ciasto:
25 dag mąki pszennej
4 łyżki mleka
4 łyżki oleju
jajko
12 i 1/2 dag naturalnego serka homogenizowanego
małe opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
łyżeczka soli

Nadzienie:
cebula
3 dag wędzonego boczku (dałam więcej)
30 dag mielonego mięsa wołowego ( dałam wieprzowe )
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka oleju
15 dag pomidorów koktajlowych
nieduży por
1-2 łyżki gęstej śmietany ( dałam więcej )
oregano
pieprz
sól

Ciasto: serek wymieszać z mlekiem i olejem. Dodać jajko, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz posiekany szczypiorek. Zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto. Można uformować wysoki brzeg.
Nadzienie: boczek i cebulę pokroić i zrumienić na patelni na łyżce oleju. Dodać świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dołożyć mielone mięso i usmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Masę przełożyć na przygotowane ciasto. Por obrać, umyć i pokroić w krążki. Posypać nimi mięso, a na to rozdzielić śmietanę. Na wierzchu położyć przecięte na pół pomidorki ( przecięciem do spodu ). Tort piec 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.

1 komentarz:

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...