Przejdź do głównej zawartości

Pieczeń drobiowo - wieprzowa

Ta pieczeń to coś a la pieczeń rzymska w bardziej bogatej wersji. Idealna na obiad, to zawsze coś innego niż zwykły kotlet. Naprawdę pyszne, od razu zrobiłam z potrójnej porcji a i tak pieczeń znikła w błyskawicznym tępie. Dodatki można dowolnie modyfikować ja dodałam ser feta. Przepis z tego bloga. 




100 g kurczaka
100 g polędwicy
2 kromki chleba
1 ziemniak
1/2 czerwonej papryki
mała cebula
1 jajko
żółty ser
85 g sera feta
pęczek zielonej cebulki
musztarda
miód
sól
pieprz


Mięso myjemy i blendujemy (zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa).Chleb również blendujemy, drobno pokrojoną cebulę smażymy, ziemniaka i ser trzemy, paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy ulubionymi ziołami pasującymi do mięsa, na końcu dodajemy dymkę. Całość przekładamy do naczynia do pieczenia ( u mnie forma keksowa). Piec w  190 st. C przez 1,5h. Pod koniec mięso polewamy mieszanką z miodu i musztardy. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.