Przejdź do głównej zawartości

Kotlety ala gołąbki

Kotlety ala gołąbki to świetna alternatywa dla klasycznych gołąbków. Najlepszą ich zaletą jest szybkość ich przygotowania oraz smak, który daleko nie odbiega od klasycznych gołąbków. Więc jak nie mamy czasu dla odmiany możemy zrobić i takie kotleciki. Przepis z tej strony.



1szklanka ryżu(surowego)
0,5kg mięsa mielonego
kapusta biała
1 jajko
cebula
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
kostka rosołowa

Kapustę posiekać,dodać do niej mięso mielone,ryż,jajko,wymieszać.Cebulę posiekać dodać do reszty.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Formować kotleciki i obsmażyć je z obu storn na gorącym oleju na dużym ogniu.Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie,dodać koncentrat pomidorowy.Zalać wywarem kotleciki.Piec w piekarniku 1godz. w temperaturze 180 st. Podawać same kotleciki z sosem ewentualnie jako dodatke do ziemniaków i surówki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.