czwartek, 12 września 2013

Czekoladowe ciasto z ananasem

Ciasto bardzo proste i szybkie, dzięki jogurtowi i ananasom nie jest zapychające. Bardzo fajnie się łączy z jogurtem i ananasem, gorąco polecam. Upieczone ciasto bez przybrania można przechowywać w pojemniku 3 dni, z przybraniem nie polecam gdyż jogurt wsiąka w ciasto. Przepis pochodzi z książeczki ,,Czekolada" Jacqueline Bellefontaine.


150 g masła (w oryginale masmixa)
125 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
225 g ananasa z puszki (w oryginale niesłodzonego)
125 g jogurtu naturalnego
starta czekolada



Cienko posmarować tłuszczem kwadratową formę o boku 20 cm. Masło, cukier puder, przesianą mąkę i kakao, proszek do pieczenia, jajka przełożyć do miski. Utrzeć na gładką masę. Przelać masę do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię. Piec w 190 st. C przez 20-25 minut. Zostawić w formie do częściowego ostygnięcia, następnie przełożyć na metalową kratkę. Ananasa osączyć, pokroić na drobne kawałki i ponownie osączyć. Część odłożyć do przybrania. Resztę wymieszać z jogurtem. Szerokim nożem równomiernie rozsmarować masę na wierzchu ciasta. Przybrać pozostałym ananasem. Posypać startą czekoladą.

2 komentarze:

  1. co zrobić? Witam. Zawsze kiedy upiekę jakiekolwiek ciasto to pięknie ono wyrasta po czym opada. Kiedys od razu wyjęłam z piekarnika- opadło. Dziś- zostawiłam w piekarniku- opadło. Jakie macie sposoby?

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...