Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe ciasto z ananasem

Ciasto bardzo proste i szybkie, dzięki jogurtowi i ananasom nie jest zapychające. Bardzo fajnie się łączy z jogurtem i ananasem, gorąco polecam. Upieczone ciasto bez przybrania można przechowywać w pojemniku 3 dni, z przybraniem nie polecam gdyż jogurt wsiąka w ciasto. Przepis pochodzi z książeczki ,,Czekolada" Jacqueline Bellefontaine.


150 g masła (w oryginale masmixa)
125 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
225 g ananasa z puszki (w oryginale niesłodzonego)
125 g jogurtu naturalnego
starta czekolada



Cienko posmarować tłuszczem kwadratową formę o boku 20 cm. Masło, cukier puder, przesianą mąkę i kakao, proszek do pieczenia, jajka przełożyć do miski. Utrzeć na gładką masę. Przelać masę do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię. Piec w 190 st. C przez 20-25 minut. Zostawić w formie do częściowego ostygnięcia, następnie przełożyć na metalową kratkę. Ananasa osączyć, pokroić na drobne kawałki i ponownie osączyć. Część odłożyć do przybrania. Resztę wymieszać z jogurtem. Szerokim nożem równomiernie rozsmarować masę na wierzchu ciasta. Przybrać pozostałym ananasem. Posypać startą czekoladą.

Komentarze

  1. co zrobić? Witam. Zawsze kiedy upiekę jakiekolwiek ciasto to pięknie ono wyrasta po czym opada. Kiedys od razu wyjęłam z piekarnika- opadło. Dziś- zostawiłam w piekarniku- opadło. Jakie macie sposoby?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.