czwartek, 30 stycznia 2014

Kora orzechowa

To ciasto jest po prostu obłędne. Dwa bakaliowe blaty przełożone kremem na bazie soku brzoskwiniowego a do tego delicje. Całości dopełniają brzoskwinie i galaretka. Ciasto grzechu warte. Przepis dostałam od siostry.





Ciasto:
8 białek
20 dag cukru
3 żółtka
10 dag orzechów siekanych
10 dag orzechów mielonych
10 dag wiórek kokosowych
10 dag rodzynek
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i żółtka, utrzeć. Dodać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki w 175 st. C piec 25-30 minut.

Krem:
1 puszka brzoskwiń
1 i 1/2 kostki masła śmietankowego
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe na 1/2 l mleka bez cukru
3/4 szklanki wody
1 łyżka mąki
5 żółtek

Dodatkowo:
ciastka delicje
kawa
spirytus
2 galaretki brzoskwiniowe

Odlać sok z brzoskwiń i zagotować z 3 łyżkami cukru. 2 budynie rozrobić w wodzie z mąką i żółtkami, wlać na gotujący się sok brzoskwiniowy i ugotować budyń. Wystudzić.  Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzony budyń-utrzeć. Na dno blaszki wkładamy placek na niego wykładamy połowę kremu, na to ciastka delicje namoczone w kawie wymieszanej ze spirytusem, następnie drugą połowę masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta i układamy brzoskwinie. Zalewamy tężejącą galaretką.

3 komentarze:

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...