Przejdź do głównej zawartości

Kora orzechowa

To ciasto jest po prostu obłędne. Dwa bakaliowe blaty przełożone kremem na bazie soku brzoskwiniowego a do tego delicje. Całości dopełniają brzoskwinie i galaretka. Ciasto grzechu warte. Przepis dostałam od siostry.





Ciasto:
8 białek
20 dag cukru
3 żółtka
10 dag orzechów siekanych
10 dag orzechów mielonych
10 dag wiórek kokosowych
10 dag rodzynek
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i żółtka, utrzeć. Dodać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki w 175 st. C piec 25-30 minut.

Krem:
1 puszka brzoskwiń
1 i 1/2 kostki masła śmietankowego
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe na 1/2 l mleka bez cukru
3/4 szklanki wody
1 łyżka mąki
5 żółtek

Dodatkowo:
ciastka delicje
kawa
spirytus
2 galaretki brzoskwiniowe

Odlać sok z brzoskwiń i zagotować z 3 łyżkami cukru. 2 budynie rozrobić w wodzie z mąką i żółtkami, wlać na gotujący się sok brzoskwiniowy i ugotować budyń. Wystudzić.  Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzony budyń-utrzeć. Na dno blaszki wkładamy placek na niego wykładamy połowę kremu, na to ciastka delicje namoczone w kawie wymieszanej ze spirytusem, następnie drugą połowę masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta i układamy brzoskwinie. Zalewamy tężejącą galaretką.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.