Przejdź do głównej zawartości

Orzeszki z masą waniliową

Do zrobienia tych orzeszków ( w szczególności masy) przymierzałam się już nie raz. W końcu nadszedł ów dzień i orzeszki wyszły bezbłędne. Masa jest wprost przepyszna, chociaż nie wszystkim domownikom przypadła do gustu. Ciasto na orzeszki robiłam jednak z mojego dawnego przepisu. Przepis na masę znalazłam tu.





Ciasto:
0,5 kg mąki
0,5 szklanki śmietany
3/4 margaryny
2 żółtka
1/2 łyżki sody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu

Wszystko razem zagnieść i formować małe kulki. Piec 2-3 minuty z obu stron.


Masa waniliowa:
pół kostki masła
1 serek  homogenizowany waniliowy
ok. 1 szklanki mleka w proszku
3-4 łyżki cukru
4 łyżki ekstraktu waniliowego



Mało utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo mleko w proszku. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać więcej mleka w proszku. Gotową masą napełnić skorupki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.