środa, 3 sierpnia 2016

Szarlotka sypana

Zapewne słyszeliście o bardzo prostej szarlotce sypanej ale u mnie jeszcze jej nie ma a jest naprawdę pyszna. Łatwa i zawsze się udaje, najlepsza jeszcze ciepła. Ja do swojej szarlotki dałam więcej jabłek bo lubię jak jest ich więcej.  Przepis z książki         ,, Serniki i szarlotki" Aleksandry Chomicz i Aliny Stradeckiej.




Ciasto:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Nadzienie:
1 kg jabłek
4 łyżki cukru
250 g masła
szczypta cynamonu
50 g rodzynków

Kaszę, cukier, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać i podzielić na trzy części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osłodzić, dodać umyte i odsączone rodzynki oraz cynamon. Formę wysmarować grubo masłem  i wsypać 1/3 mieszaniny. Położyć połowę jabłek, posypać 1/3 mieszaniny. Przykryć resztą jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią część mieszaniny. Tłuszcz pokroić w cienkie płatki i rozłożyć równomiernie na powierzchni. Piec w 175 st. C około 45 minut. Gdy powierzchnia jest zarumieniona, a ciasto odstaje od brzegów formy, szarlotka jest gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...