Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z brzoskwiniami

Dziś przepis na ciasto brzoskwiniowe. Bardzo proste i smaczne ze świeżymi brzoskwiniami i chrupiącymi migdałami. Idealne do popołudniowej herbaty. Przepis znaleziony w jakiejś gazecie.



3 żółtka
1 jajko
15 dag cukru pudru
20 dag margaryny
20 dag mąki
1 łyżka kakao
1 mała torebka proszku do pieczenia
20 dag brzoskwiń

Beza:
3 białka
2 łyżki cukru pudru
5 dag płatków migdałów

Żółtka wymieszać z całym jajkiem. Wsypać cukier puder, dodać margarynę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do jajek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Kwadratową blachę posmarować cienką warstwą tłuszczu, przełożyć na nią ciasto, wierzch wyrównać. Brzoskwinie sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki, podzielić na połówki, usunąć pestki (można też użyć brzoskwiń z puszki). Miąższ pokroić na małe cząstki lub w kostkę, ułożyć na cieście. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec około pół godziny w 160 st. C. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Masę bezową rozsmarować na cieście, posypać płatkami migdałów. Ciasto piec jeszcze około 20 minut w 180 st. C.

Komentarze

  1. Idealne ciacho do popołudniowej kawki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto lekko się przypiekło, ale poza tym wyszło znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.