Przejdź do głównej zawartości

Zupa kremowa z boczkiem

Na jesienne chłody polecam rozgrzewającą, kremową zupę z dodatkiem chrupiącego boczku. Wyśmienita a na dodatek syta. Mąż nawet bardzo nie marudził, że to zupa gdy dostał więcej boczku :) Przepis z opakowania po przyprawach.





1/2 kg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
300 g pokrojonych w kostkę warzyw (marchewka,pietruszka, por, seler)
1/2 średniej cebuli
150 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
200 g serka topionego
olej
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól morska do smaku

Do 1 1/2 l wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, sol do smaku i zagotować. Plasterki boczku usmażyć na chrupiąco, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Ziemniaki, warzywa i cebulę wrzucić do gotującej się wody. Gdy będą miękkie odcedzić, wywar zachować. 2/3 warzyw, razem z serkiem topionym zmiksować z wywarem i doprawić do smaku solą. Dodać pozostałą 1/3 warzyw. Zupę podawać z plasterkami podsmażonego boczku, posypaną natką pietruszki.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.